consultații | discuții | sfaturi

RO HU  

Cefaleea este un simpton considerat după unele statistici ca fiind cel mai frecvent în clasamentul durerii. La simptomul dureros, un procent foarte mare de populație, nu se prezintă la medic sau la farmacist, este tratat cu indiferență dacă durerea este suportabilă sau recurge la automedicație.

Aspecte generale: Cefaleea apare în diferite boli (debut al hipertensiunii arteriale, tromboză cerebrală, meningită, etc.). Din punct de vedere clinic deosebim: cefaleea primară, cunoscută ca cefaleea de tensiune, migrena sau cefaleea în ciorchine; cefaleea secundară care însoțește diferite patologii grave (meningita, encefalite, boli ale unor organe apropiate – ochi, boli renale, boli psihice, etc.) și cefaleea medicamentoasă (efect advers la tratamentul cu nitroglicerină, nifedipin, etc.)

Simptome: dacă cefaleea este asociată cu febră atunci etiologia sunt bolile infecțioase. Durerile oculare apar în glaucom. Cefaleea asociată cu greață, vărsături, amețeli indică o migrenă, asociată cu creșterea tensiunii arteriale indică hipertensiunea arterială (HTA).

Farmacoterapie: se administrează analgezice și antiinflamatoare sau cu tratament specific bolii care o cauzează (antihipertensive, antbiotice).

Observații: o cefalee frecventă este migrena, întâlnită mai des la femei. Poate fi caracter ereditar, însoțește crizele menstruale, poate fi declanșată de consumul unor alimente (brânzeturi, vinul roșu, băuturi alcoolice în general).

PARTENERII NOSTRI / PARTNEREINK

Pharma Medica

Asociația Academică Pharmamedica organizează cursuri pentru formare continuă a specialiștilor în domeniul sănătății și susține activitățile cross-curriculare ale studenților Facultății de Medicină și Farmacie, din cadrul Universității din Oradea. A derulat numeroase proiecte de informare și instruire a elevilor și tinerilor în domeniul sănătății.

Contactați-ne

Asociația Academică Pharma Medica
Oradea, Bihor
Romania - UE
office@pharmamedica.ro 

Orar: 09-17, Sâm: 09-13, Dum: închis