consultații | discuții | sfaturi

RO HU  

Constipația este un simptom detrminat de întăzierea tranzitului intestinal cu scaune la intervale mari de timp (sub 3/săptămână) și pacientul prezintă dificultate de defecație. Cea mai frecventă este constipația idiopatică determinată de sedentarism și alimentația superrafinată întâlnită adesea la femei și persoanele vârstnice.

Aspecte generale: cauzele constipației sunt de ordin habitual, anatomic (slăbirea musculaturii abdominale, leziuni ale colonului); medicamentos (diuretice, analgezice opioide, antiacide, anticolonergice, blocante ale canalelor de calciu, etc.)

Simptome: reducerea tranzitului intestinal. Se manifestă printr-un număr redus de scaune, cantittaea scunelor redusă, senzația de disconfort abdominal, dificultăți la defecație, senzația de distensie abdominală.

Farmacoterpia: se recomandă tratament igienico-dietetic și/sau medicamnetos.

Tratamentul igienico-dietetic constă în respctarea orarului de defecație, regim alimentar (cereale, legume, fructe bogate în fibre, lichide) și combaterea sedentarismului (plimbări cca 1 oră/zi, exreciții fizice).

Tratmentul medicamentos cu laxative sau purgative se va institui atunci când cel igieno-dietetic nu mai dă rezultate. Timpul optim pentru administrarea laxativelor este seara, înainte de culcare sau dimineața pe nemâncate pentru purgative. Se pot administra laxative de volum (fibre, polizaharide mucilaginoase), osmotice (săruri de magneziu, macrogoli), emoliente (ulei de parafină, glicerină în supozitoare).

Observații: constipația poate duce la o serie de complicații și anume: intestinale (fisuri rectale sau anale, hemoroizi, ocluzie) sau extraintestinale (hernii inghinale, infecții).

PARTENERII NOSTRI / PARTNEREINK

Pharma Medica

Asociația Academică Pharmamedica organizează cursuri pentru formare continuă a specialiștilor în domeniul sănătății și susține activitățile cross-curriculare ale studenților Facultății de Medicină și Farmacie, din cadrul Universității din Oradea. A derulat numeroase proiecte de informare și instruire a elevilor și tinerilor în domeniul sănătății.

Contactați-ne

Asociația Academică Pharma Medica
Oradea, Bihor
Romania - UE
office@pharmamedica.ro 

Orar: 09-17, Sâm: 09-13, Dum: închis