consultații | discuții | sfaturi

RO HU  

Lista și detaliile proiectelor desfășurate de asociația noastra în perioada 2017 - 2018: Promovarea alimentației sănătoase în rândul elevilor, Proiect educativ pentru automedicația corectă, Formarea deprinderilor pentru o alimentație sănătoasă la elevii de gimnaziu, Promovarea unei automedicații corecte în rândul tinerilor, Cât de accesibilă este contracepția? - Proiect educativ pentru tineri, Cât de accesibilă este contracepția? - Proiect educativ pentru tineri, Obezitatea – o problemă a tinerilor? și Promovarea platformei online www.pharmamedica.ro

1. Promovarea alimentației sănătoase în rândul elevilor

A avut loc în județul Bihor, în perioada 15.09.2017 – 15.11.2017, Proiect finanțat din fonduri publice, Consiliul Județean Bihor, Direcția Social Comunitară

Grupul țintă al acestui proiect a reprezintat elevii claselor gimnaziale din cadrul școlilor din mediul rural și urban (datorită solicitărilor din partea directilor de școli). La proiect a participat aproximativ 300 de elevi de naționalitate română și maghiară.

În cadrul proiectului au fost vizitate următoarele școli:
1. Școala generală din Cetariu , clasele V, VI, VII și VIII
2. Școala Generală din Ceica, clasele V, VI, VII și VIII
3. Școala Horvath Janos din Marghita, clasele V, VI, VII și VIII
4. Liceul Ady Endre din Oradea, clasele V, VI, VII, VIII
5. Școala generală din Sălard, clasele V, VI, VII, VIII
6. Școala generelă din Ineu, clasele V, VI, VII, VIII
7. Școala generală din Tinca, clasele V,VI, VII, VIII
8. Școala generală din Husasau de Criș, clasele V, VI, VII, VIII
9. Școala genrelă din Girișu de Criș, clasele V, VI, VII, VIII

Elevii care au participat la activitățile organizate în cadrul proiectului au devenit mai conștienți față de problemele de sănătate și față de datoria lor de a fi activi și responsabili în prevenirea şi menţinerea unei stări bune de sănătate.

Elevii au însușit cunoștințele necesare pentru menținerea unei stări bune de sănătate, au înțeles că alimentaţia corectă şi sănătoasă nu trebuie să fie ocazională, ci trebuie să fie integrată într-un stil de viaţă care asigură starea generală de sănătate şi longevitatea.

2. Proiect educativ pentru automedicația corectă

A avut loc în județul Bihor, în perioada 15.09.2017 – 15.11.2017
Finanțat din fonduri publice, Consiliul Județean Bihor, Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte.


În cadrul proiectului au fost vizitate următoarele școli:
1. Liceul Ady Endre din Oradea, clasele IX, X, XI și XII
2. Liceul Mihai Eminescu din Oradea , clasele IX, X, XI și XII
3. Școala Horvath Janos din Marghita, clasele IX, X, XI și XII
4. Liceul Aurel Lazar din Oradea, clasele IX, X, XI și XII
5. Liceul Pedagogic din Oradea, clasele IX, X, XI și XII
6. Liceul Betel din Oradea, clasele IX, X, XI și XII
7. Școala generală din Tinca, clasele IX, X, XI și XII

Elevii care au participat la activitățile organizate în cadrul proiectului au devenit mai conștienți față de problemele de sănătate și față de datoria lor de a fi activi și responsabili în prevenirea şi menţinerea unei stări bune de sănătate.

Elevii au însușit cunoștințele necesare pentru menținerea unei stări bune de sănătate, au înțeles că medicația corectă trebuie să fie integrată într-un stil de viaţă care asigură starea generală de sănătate şi longevitatea.

Elevii care au participat la proiect au completat la sfârșit un chestionar, care a reflectat cât de bine au înțeles aspectul automedicației corecte. De asemenea la terminarea activității au avut loc discuții cu participanții despre obiceiurile lor de a folosii medicamentele și elevii au avut ocazia de a pune întrebări celor care au făcut prezentarea.

20171018_111400
20171026_104824
23192563_1587494911331119_1841221293_o
academica_pharmamedica_mg_2269
academica_pharmamedica_mg_2326
pharmamedica_mg_5296
pharmamedica_mg_5317


3. Formarea deprinderilor pentru o alimentație sănătoasă la elevii de gimnaziu

Finantator Direcția Social Comunitară, Consiliul Județean Bihor, perioada derulării 15.09.2018-15.11.2018, Finanțare 5000 Ron
Continuarea proiectului ” Promovarea alimentației sănătoase în rândul elevilor” Direcția Social Comunitară – Bihor derulat in perioada 15.10.2017-30.11.2017

Membrii Asociaţiei Academice Pharmamedica sunt implicaţi activ în desfăşurarea activităţilor studenţilor în diverse programe şi activităţi pentru informarea populaţiei pentru îmbunătăţirea stilului de viaţă. Anul trecut asociația a demarat în perioada 15.09.2017-15.11.2017 un proiect educativ de alimentație sănătoasă cu foarte mare succes, implicând circa 200 de tineri. Deorece după terminarea proiectului am avut foarte multe solicitări și din alte școli din județ considerăm foarte important continuarea ei promovând alimentația sănătoasă.

Scopul acestui proiect este influenţarea comportamentului alimentar printr-o alimentaţie igienică şi sănătoasă la elevii de gimnaziu.
În ceea ce priveşte experimentul care s-a făcut pentru elevi, a avut drept scop ca elevii să înţeleagă cât mai bine informaţia dar şi să înveţe cum să facă schimbările necesare, modalităţile prin care ar putea fi schimbată atitudinea oamenilor faţă de alimentaţie.

Cât de sănătoase sunt obiceiurile alimentare ale elevilor? Este o întrebare la care nu se poate răspunde uşor, pentru că există foarte multe variante atunci când vorbim despre alimente. Este o realitate că a mânca este necesar. Această activitate mai serveşte de asemenea, ca mijloc de exprimare a emoţiilor. Mâncăm din mai multe motive: pentru a ne satisface foamea, pentru a atinge o stare de tihnă, bucurie sau fericire; din deznădejde; din motive de frustrare.

Nivelul de informare al unei persoane cu privire la drepturile de îngrijire a sănătăţii sau asupra diferitelor boli poate contribui la prevenirea şi menţinerea unei stări bune de sănătate.
Stilul de viaţă adoptat de către o persoană are un impact important asupra stării de sănătate a acesteia, prin comportamentele de risc (consumul de alcool, tutun, droguri etc.), caracteristicile alimentaţiei, practicarea exerciţiilor fizice, modul de petrecere a timpului liber şi limitarea stresului, comportamente de prevenire a diferitelor boli.

Elevii trebuie să înveţe elementele de bază ale alimentaţiei, dar este, de asemenea important ca ei să înţeleagă factorii care le influenţează deciziile în privinţa alimentaţiei.
Proiectul oferă grupului țintă (200 de elvi din mediul rural si urban) modificarea mentalității și consolidarea cunoștințelor despre o alimentație sănătoasă. Oportunitatea de învățare în vederea conștientizării elevilor/tinerilor față de problemele de sănătate și datoria lor de a fi activi și responsabili. Comunitatea școlară va deveni mai unită prin colaborarea membrilor ei în acest proiect.

IMG_20181105_093814
IMG_20181105_093954
IMG_20181105_094620
Proiect_educativ_alimentatia_sanatoasa_MG_2377
Proiect_educativ_alimentatia_sanatoasa_MG_2388
Proiect_educativ_alimentatia_sanatoasa_MG_2454
Proiect_educativ_alimentatia_sanatoasa_MG_2464
Proiect_educativ_alimentatia_sanatoasa_MG_2466


4. Promovarea unei automedicații corecte în rândul tinerilor

Finanțator Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte (DDIP) Bihor 
Consiliul Județean Bihor, perioada derulării 15.09.2018-15.11.2018, Finanțare 5000 Ron
Continuarea proiectului “Proiect educativ pentru automedicaţia corectă”- Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte (DDIP) derulat in perioada15.10.2017-30.11.2017.

Scopul proiectului este promovarea unei automedicații corecte prin conștientizarea tinerilor în legătură cu riscurile automedicației și crearea unor deprinderi pentru o informare corectă despre medicamente
Automedicația reprezintă tratarea problemelor comune de sănătate cu medicamente și produse pentru sănătate destinate special acestui scop, aprobate ca fiind sigure și eficiente, fără sau cu recomandarea medicului sau farmacistului.
Aproximativ 50% din populația țării consider că sunt suficienţi de pregătiţi pentru a-şi administra singuri medicamentele atunci când suferă de afecţiuni minore. Automedicația se poate asocia cu riscuri grave, precum diagnosticarea greșită a unei boli, administrarea unei doze prea mari de medicamente, o durată prea lungă de administrare. Având în vedere importanța și extinderea problemei, considerăm necesară instruirea și informarea tinerilor în vederea utilizării corecte a informațiilor despre medicamente și produsele pentru sănătate, despre riscurile automedicației și despre utilizarea corectă a acestora.

Prin informare și instruirea în vederea utilizării corecte a informațiilor despre medicamente, despre riscurile automedicației și despre automedicația corectă tinerii vor deveni mesagerii informatiilor acumulate în propriile familii dar și în societate. Prin derularea proiectului dorim sprijinirea școlilor pentru îmbunătățirea calității educației pentru sănătate a tinerilor prin implicarea comunității locale în general, pentru oferirea de modele concrete în vederea menținerii stării de sănătate.
Pentru beneficiarii proiectul reprezintă o oportunitate de învățare, creșterea gradului de cunoaștere, însușirea unor noțiuni noi cross-curriculare, câștigarea abilității de lucru în echipă, vor deveni mai sensibili la problemele cu care se confruntă întreaga societate.

20181105_091309
20181105_091332
20181105_091503
20181105_093008
Proiect_educativ_automedicatia_corecta_MG_2361
Proiect_educativ_automedicatia_corecta_MG_2363
Proiect_educativ_automedicatia_corecta_MG_2419
Proiect_educativ_automedicatia_corecta_MG_2428


5. Cât de accesibilă este contracepția? - Proiect educativ pentru tineri

Finanțator Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte (DDIP) Bihor Consiliul Județean Bihor, perioada derulării 15.09.2018-15.11.2018, Finanțare 5000 Ron

Scopul proiectului este conștientizarea recomandărilor privind metodele contraceptive și adoptarea unui comportament sănătos privind utilizarea metodelor contraceptive în rândul tinerilor. În cadrul proiectului vom identifica grupul țintă, aproximativ 200 de elevi, din școli cu clase de liceu, din județul Bihor, cu predare în limba română și în limba maghiară, unde vor avea loc desfășurări de evenimente. Vom pregăti materialul educativ care va fi prezentat tinerilor (atât în limba limba română cât și în limba maghiară). Vom realiza întâlniri cu tinerii implicați în proiect în vederea informării lor cu privire la adoptarea unei atitudini corecte față de utilizarea metodelor contraceptive.

Dorim să prevenim prin întâlnirile cu tinerii în primul evitarea transmiterii bolilor cu transmitere sexuală. Vom urmări ca tinerii să depășească prejudecăți deoarece metodele contraceptive trebuie să fie accesibile atât pentru fete cât și pentru băieți, fiind un beneficiu sigur și ușor.

Vom urmări gradul de înțelegere a informției pentru utilizarea corectă a metodelor contraceptive și adoptarea unui comportament sănătos.
Prin derularea proiectului dorim sprijinirea școlilor pentru îmbunătățirea calității educației pentru sănătate a tinerilor prin implicarea comunității locale în general, pentru oferirea de modele concrete în vederea menținerii stării de sănătate. Reprezentanții comunităților locale vor fi implicați în asistarea școlilor pentru o bună consiliere a tinerilor.

Mijloace de monitorizare și evaluare a rezultatelor: Evaluarea se va efectua prin chestionare, înainte și după finalizarea proiectului. În urma evaluării impactului proiectului, Asociația Academică Pharmamedica va demara și alte acțiuni pentru promovarea unui stil de viață sănătos și în alte școli de pe raza județului Bihor.

Elevii/tinerii care participă la activitățile organizate în cadrul proiectului vor deveni mai conștienți față de problemele de sănătate și față de datoria lor de a fi activi și responsabili în prevenirea şi menţinerea unei stări bune de sănătate.
Tinerii vor însuși cunoștințele necesare pentru menținerea unei stări bune de sănătate, vor înțelege că metodele contraceptive trebuie să fie utilizate corect și după îndrumarea medicului sau farmacistului
După finalizarea activităților de informare, vom putea evalua impactului proiectului, vom centraliza rezultatele obținute și vom disemina rezultatele proiectului în presa scrisă și on-line.

IMG_20181105_093951
IMG_20181105_094101
IMG_20181105_094500
Proiect_educativ_contraceptia_MG_2404
Proiect_educativ_contraceptia_MG_2663
Proiect_educativ_contraceptia_MG_2666
Proiect_educativ_contraceptia_MG_2671


6. Obezitatea – o problemă a tinerilor?

Finantator Direcția Social Comunitară, Consiliul Județean Bihor, perioada derulării 15.09.2018-15.11.2018, Finanțare 5000 Ron

Pentru menținerea unei stări de sănătate bună, tinerii de zi, viitorii adulți de mâine trebuie să fie bine informați cu privire la diferitele afecțiuni care pot apărea, datorită neîngrijirii sau a îngrijirii necorespunzătoare din timpul copilăriei și al adolescenței.
Persoanele cu obezitate sau supraponderalitate în timpul copilăriei şi adolescenţei au risc mai mare de a deveni adulţi obezi şi de a prezenta riscul complicaţiilor metabolice şi cardiovasculare, la vârste din ce în ce mai scăzute.

Se cunosc o mare parte dintre complicaţiile obezităţii, precum: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, hiper şi dislipidemia, cardiopatia ischemică, boala tromboembolică cu risc de accident cerebral, hiperuricemie şi gută, litiază biliară cu dischinezie biliară şi crize colicative, boala artrozică, tulburări circulatorii venolimfatice cu apariţia varicelor, tromboflebită şi edeme, infecţii cutanate, tulburări menstruale şi de potenţă sexuală, creşterea riscului apariţiei cancerului de sân, uterin, colon sau prostată, apariţia sindromului depresiv.
În cazul copiilor, situaţia este şi mai îngrijorătoare. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2004, 22 de milioane de copii cu vârsta de sub cinci ani erau diagnosticaţi cu surplus ponderal. În intervalul de vârstă 5 – 17 ani, 155 de milioane de copii aveau o greutate mai mare decât cea normală. Şase ani mai târziu, în 2010, doar la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană, aproximativ 20 de milioane de copii sufereau de surplus ponderal. Conform aceloraşi surse, 330 000 de copii devin obezi în fiecare an.
Specialiștii din domeniu recomandă practicarea în mod sistematic a unei activităţi fizice sau sportive efectuate cu o frecvenţă de trei şedinţe săptămânal (înot, fitness, gimnastică aerobică, gimnastică de întreţinere, practicarea unui sport), evitarea stresului cotidian prin desfăşurarea unor activităţi alternative celor din activitatea profesională de zi cu zi, o alimentaţie echilibrată din punct de vedere caloric şi nutritive.

Impactul la nivel local constă în oportunitatea de învățare în vederea conștientizării elevilor/tinerilor față de problemele de sănătate și datoria lor de a fi activi și responsabili. Prin colaborarea membrilor comunității școlare, aceasta va deveni tot mai unită.
De asemenea, prin derularea unor activități care se vor în folosul comunității, școala va deveni mai flexibilă, oferind informații utile pentru viața de zi cu zi.
Proiectul se dorește a informa despre riscul apariției obezității și problemele care apar datorită acesteia, precum și a măsurilor care se pot lua pentru a se evita îmbolnăvirea.

Valabil la toate proiectele:

Elevii din cadrul a 10 școli din mediul rural și urban reprezintă grupul țintă al acestui proiect. Se estimează participarea a 200 de elevi de naționalitate română și maghiară.

Proiect_educativ_obezitatea_MG_2405
Proiect_educativ_obezitatea_MG_2636
Proiect_educativ_obezitatea_MG_2637
Proiect_educativ_obezitatea_MG_2641
Proiect_educativ_obezitatea_MG_2654


7. „Promovarea platformei online www.pharmamedica.ro” 

Finantator Direcția Social Comunitară, Consiliul Județean Bihor, perioada derulării 01.10.2018-15.11.2018, Finanțare 4000 Ron.
Continuarea proiectului „Dezvoltarea unei platforme online pentru consultanță medico-farmaceutică” - Direcția Social Comunitară – Bihor

Prin derularea proiectului dorim să venim în întâmpinarea populației pentru înțelegerea corectă a tratamentului corespunzător patologiilor pe care le au, având la dispoziție informația corectă.
Acest lucru se poate realiza doar cu ajutorul promovării site-ului cu ajutorul unui grup de specialiști (medici, farmaciști, terapeuți, educatori și formatori) din domeniul corespunzător specializării acestora și cu ajutorul specialiștilor de promovare online.

Platforma necesită promovare, deorece populație nu cunoaște aceste posibilități de consiliere și nu accesează site-ul într-un număr suficient de mare. Deoarece s-a publicat doar un articol în urma finalizării proiectului, un număr limitat de persoane au luat la cunoștință această informație. Totodată dorim să dezvoltăm site-ul, să reînnoim cu articole și cu informații recente.

Obiective:
1.      Alegerea posibilităților de promovare online cea mai corepunzătoare din variantele Promovare SEM (Search Engine Marketing) – și rețele sociale
2.      Afișarea protecției datelor
3.      Dezvoltarea platformei cu noutăți : articole, proiecte

marghita 1
marghita 2
marghita 3
marghita 4
marghita 5

PARTENERII NOSTRI / PARTNEREINK

Pharma Medica

Asociația Academică Pharmamedica organizează cursuri pentru formare continuă a specialiștilor în domeniul sănătății și susține activitățile cross-curriculare ale studenților Facultății de Medicină și Farmacie, din cadrul Universității din Oradea. A derulat numeroase proiecte de informare și instruire a elevilor și tinerilor în domeniul sănătății.

Contactați-ne

Asociația Academică Pharma Medica
Oradea, Bihor
Romania - UE
office@pharmamedica.ro 

Orar: 09-17, Sâm: 09-13, Dum: închis