consultații | discuții | sfaturi

RO HU  


Antibioticele şi chimioterapicele sunt substanţe obţinute prin extracţie, semi-sinteză sau sinteză, care acţionează asupra germenilor patogeni

• bacteriostatic – împiedică dezvoltarea bacteriilor
• bactericid – distrugerea bacteriilor

Intensitatea acţiunii unui antibiotic depinde de concentraţia minimă inhibitorie (cantitatea cea mai mică de antibiotic capabilă să inhibe dezvoltarea unui germen) şi de concentraţia minimă bactericidă (cantitatea cea mai mică de antibiotic capabilă să distrugă un germen).

Datorită multiplelor neajunsuri în utilizarea antibioticelor, antibioticoterapia se află într-un impas menţionat de literatura de specialitate din întreaga lume.

Deficienţele antibioticoterpiei sunt generate de abuzul în prescriere şi folosirea neraţională a antibioticelor uzuale sau de elecţie. Toate acestea au determinat instalarea a două probleme alarmante: apariţia tulpinilor bacteriene cu rezistenţă dobândită la antibioticele uzuale dar şi creşterea incidenţei reacţiilor adverse, cu instalarea unei noi patologii iatrogene post antibiotice.

În aceste condiţii singura şansă de a depăşi aceste neajunsuri este utilizarea raţională a întregului arsenal de antibiotice şi chimioterapice antibacteriene.

Observaţiile care trebuie menţionate sunt cele referitoare la erorile frecvente ce apar în terapia cu antibiotice astfel încât să poată fi evitate.

Cele mai des întâlnite astfel de erori sunt: absenţa diagnosticului clinic, ignorarea datelor de laborator clinic, prescrierea inutilă de antibiotice, alegerea eronată a antibioticului pentru tratament, greşeli în realizarea tratamentului, utilizarea abuzivă a antibioticelor în scop profilactic şi tehnicile eronate de eliberare din farmacie şi administrare.

Pentru a beneficia şi în viitor de resursele terapeutice ale antibioticoterapiei unica soluţie este de utilizare raţională a acestora.

Când se utilizează antibioticele în terapie, specialiştii de azi trebuie să reflecte la viitorul actului medico-farmaceutic de mâine.


Prof.dr. Vicaș Laura



PARTENERII NOSTRI / PARTNEREINK

Pharma Medica

Asociația Academică Pharmamedica organizează cursuri pentru formare continuă a specialiștilor în domeniul sănătății și susține activitățile cross-curriculare ale studenților Facultății de Medicină și Farmacie, din cadrul Universității din Oradea. A derulat numeroase proiecte de informare și instruire a elevilor și tinerilor în domeniul sănătății.

Contactați-ne

Asociația Academică Pharma Medica
Oradea, Bihor
Romania - UE
office@pharmamedica.ro 

Orar: 09-17, Sâm: 09-13, Dum: închis